Filled Under: , , , , , , ,

Existenta universurilor paralele

Mai multi fizicieni sustin ca au o prima dovada concreta a unei controversate ipoteze privind existenta universurilor paralele.
Telescopul spatial Planck a cartografiat radiatia Universului, care dateaza de la Bing Bang, adica din urma cu 13,8 miliarde de ani.
Aceasta radiatie este reprezentata de microunde cosmice si este inca detectabila.
Oamenii de stiiinta care au analizat datele obtinute pe Planck au fost pusi in fata unui fenomen aparent imposibil de explicat prin fizica actuala: harta arata ca radiatia nu este distribuita uniform, fiind mai concentrata in sud si avand chiar si un “punct rece”.
Laura Mersini-Houghton, fizician la Universitatea North Carolina din Chapel Hill si Richard Holman,profesor la Universitatea Carnegie Mellon, au anticipat inca din 2005 ca exista aceasta anomalie a radiatiei cosmice.
Ei au si o explicatie: fluctuatiile sunt produse de atractia gravitationala a unor universuri paralele.
Acum, sustin ei, datele obtinute de Planck demonstreaza ca teoria lor a fost corecta.

Asta ar insemna ca exista nu un singur Univers, ci o infinitate de multiversuri, in afara celui in care traim noi.
Unii fizicieni raman inca sceptici, insa aceasta descoperire ar putea fi un pas inainte si ar putea duce la o schimbare a modului in care savantii gandesc legile fizicii.
Agentia Spatiala Europeana, care detine telescopul, declara: “Datota preciziei atat de inalte a hartei facute de Planck, am putut observa detalii ciudate, inexplicabile, care ar putea avea nevoie de o noua abordare a fizicii pentru a putea fi intelese”.
Printre oamenii de stiinta care sustin noua ipoteza se numara profesorul Malcolm Perry de la Cambridge si George Efstahiou.
Acesta din urma a declarat pentru Sunday Times: “Aceste idei suna acum ciudat, asa cum suna si teoria Big Bang, in urma cu 3 generatii. Dar acum avem dovezi si ne-a schimbat modul in care gandim Universul”.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu