Filled Under: , , , , ,

Urzica folosita pentru multe afectiuni

Urzica poate fi folosita de la radacina si pana la flori. Puteti sa beti, mancati si sa va spalati cu urzici. In farmacia medievala, prin bucatariile castelelor feudale si-n manastiri era nelipsita: in ea se invelea carnea pentru a nu putrezi (deoarece frigiderul cu gheata nu fusese inventat inca), cu ea se vopseau firele de lana si de bumbac, se punea in apa vitelor ca dezinfectant, se folosea ca remediu impotriva reumatismului, in fiecare primavara organizandu-se batai cu urzici. Si chiar la noi la romani, de Sfantul Gheorghe este o traditie ca cei somnorosi sa fie urzicati cu urzici (cel putin in zona Moldovei asa se obisnuieste). Iata cum poate fi utilizata urzica ca tratament extern:
Acnee si alte boli de piele
Extern se pun pe locurile bolnave comprese cu ceai de urzica (un pumn de frunze oparite se infuzeaza in 300 ml de apa clocotita, timp de 10 minute), iar seara la culcare, peste comprese se pune o folie de plastic (tratamentul se face timp de o luna).
Dureri sciatice si de lumbago
Se ating usor locurile dureroase cu o urzica vie. In caz de sciatica se trece o urzica usoara pe piele, pornind de la glezna in sus, mai intai pe partea exterioara a piciorului si a coapsei, apoi de la zona inghinala, se coboara in jos, pe picior, pe partea interioara, pana la calcai. In final, se trece cu urzica dintr-o parte in cealalta a sezutului. Se repeta de doua ori procedeul apoi locurile urzicate se pudreaza cu talc.
Flebita, tromboflebita
Se fac bai la picioare cu radacina de urzica: doi pumni de radacini bine spalate si taiate marunt, impreuna cu 5-10 tulpini si frunze de planta, se pun seara intr-o oala cu 5 litri de apa rece. A doua zi, lichidul si plantele se incalzesc pana la punctul de fierbere. Cu acest lichid, cat se poate de fierbinte, se fac bai la picioare timp de 20 de minute. In timpul baii, plantele trebuie lasate in apa iar lichidul poate fi refolosit de 2-3 ori.
Ingustarea vaselor coronariene
Intr-un lighean mare se toarna o infuzie calduta de urzica. Trebuie sa stati aplecat deasupra lui si sa va spalati, masand usor locul in zona inimii.
Reumatism, artroze
Medicina populara folosea urzicarea pentru tratarea artrozei si vindecarea durerilor reumatice. Aceasta metoda consta in lovirea cu un snop de urzici a partii bolnave si a intregului corp. Urmarea: o eruptie de basicute, deci o activare a circulatiei sangelui. Urzica are efect revulsiv. Acest procedeu vechi, putin cam barbar, e mai eficient decat multe creme minune din farmacii. Cel mai bine este sa incepeti urzici de pe acum, pentru ca padurile din jurul satelor si oraselor sunt pline de ele. E o adevarata placere sa culegeti urzici sub cerul albastru si in primele adieri ale primaverii. Cu cat sunt mai proaspete, cu atat vindecarea e mai rapida. Ganditi-va de pe acum si la anotimpul rece, urzicile destinate uscarii trebuie culese in luna mai. Uneori puteti sa va vindecati si singuri.
Mama mea are artroza la ambii genunchi si a facut un tratament de 10 sedinte ce au costat 200 lei, si inca nu s-a vindecat complet, tot o mai deranjeaza. Oare nu e mai ieftin tratamentul ce-l gasim in natura, putin cam dureros ce-i drept, dar pentru sanatate ca si pentru frumusete trebuie sa induram. Cand i-am zis de acest tratament, a facut ochii mari, dar pentru a se vindeca, mai degraba sa amelioreze simptomele (pentru ca atroza odata instalata, nu se vindeca complet), trebuie sa incerce si acest tratament ieftin si la indemana tuturor, oferit de natura vie ce ascunde multe comori nebanuite.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu